Marturii, 8 august 2008

Pr. Sofonea Ioan, 08 August 2008

"La inceput, Parintele Arsenie avea o viata foarte aspra: manca o data pe zi (paine si apa) si dormea pe jos. Uneori pleca cate o saptamana la munte, doar cu Biblia. Sambata seara cobora pentru a tine duminica Sfanta Liturghie, pe care o slujea in lacrimi. Nu puteai sa nu plangi la liturghia lui. Dupa predica, iar pleca in munte. Ducea o viata extraordinara, de pustnic."

"Parintele Arsenie ne-a spus o data cum a inceput el activitatea la Sambata. Era in postul Craciunului si picta o icoana a Mantuitorului, pe care n-a terminat-o. In timp ce picta a auzit o voce tainica: <<Arsenie, nu Ma mai picta pe icoana, ca vremea s-a apropiat. Mergi si picteaza in inimile oamenilor, prin cuvantul tau. Spune-le ca vin peste ei necazuri si suferinte>>."

***

Balan Silvica, 08 August 2008

"Biserica era plina intotdeauna cu credinciosi veniti sa ceara sfatul Parintelui. Cu fiecare din acesti credinciosi se intampla o minune, de multe ori numai de el stiuta si de Parintele. Astfel ca s-ar putea scrie carti intregi, daca cineva ar aduna toate aceste marturii. Dar important este sa ascultam sfaturile Parintelui, care sunt si sfaturile si poruncile Bisericii."

***

Lucia Chima, 08 August 2008

"Pr. Arsenie Boca: <<Multi il urmeaza pe Iisus pana pe Muntele Fericirilor, dar foarte putini pana pe Golgota, pana pe cruce. Pana pe cruce n-a strabatut decat iubirea Maicii Sale si a ucenicului iubit... Mai mult va inflori viata ta, daca vei fi un erou al iubirii divine si nu o victima a iubirii pacatelor>>."

"N-am asteptat mult si Parintele a intrat in Biserica. Tin minte ca, ajungand in fata Sfantului Altar, s-a uitat la noi si ne-a intrebat care are cel mai mare necaz. Cineva din multime a spus ca o femeie in varsta care era paralizata de la brau in jos. Iar Parintele Arsenie, privind-o pe femeie a spus: <<Da ma, ea are necazul cel mai mare>>. S-a apropiat de ea si i-a zis: <<Stii tu, matusica, de ce esti asa?>>. Batrana dadea din cap ca nu stie si plangea cu amar. Din cauza plansului nu putea vorbi si atunci a dat din cap ca nu stie. <<Lasa matusica nu mai plange atata ca iti poarta cineva de grija. Si stii cine?>> si arata cu degetul in sus graindu-i: <<Dumnezeu>>. <<Ca si asa cocioaba asta se rablageste ea>>, a mai spus parintele referindu-se la corpul omului. <<Sa stii – i-a mai spus parintele – ca tu duci sau porti pacatele lui Gheorghe a lui [cutare], a lui Vasile a lui [cutare], a lui Ioan a lui [cutare] – spunand numele sau porecla pe care o aveau in sat acele rude ale ei – tu le duci pe toate acestea, pe tine au cazut>>."

"Era in multimea aceea de oameni si un preot din imprejurimile Fagarasului (din Dragus), care a zis: <<Parinte, vreau sa va spun ceva intre patru ochi>>. Parintele Arsenie ii spune: <<Nu intre patru ochi, ci tare ma, tare, ca asa veti invata unul de la altul>>."

"O mama s-a dus cu fiul ei, care avea in jur de 18 ani, la Parintele Arsenie. Cand femeia s-a aflat in dreptul Parintelui, a inceput sa-si laude copilul si a zis: <<Parinte, am un baiat cuminte, nu bea, nu fumeaza, nu are treaba cu fetele. Este un baiat foarte cuminte!>>. Parintele, privindu-l, a zis cu un glas domol, zambind: <<Da ma, ii cuminte>>, apoi a adaugat sa auda toata lumea: <<Ma, nu mai preacurvi cu mana, ma!>>, lasand-o blocata pe biata femeie si pe copilul ei."

"Un barbat de vreo 50 de ani se arsese pe fata cu azot si era desfigurat. Dar nu pentru asta venise la Parintele, ci doar pentru a-i inmana un modest pomelnic. Duhovnicul l-a strapuns cu privirea, dupa care l-am auzit spunand: <<De ce crezi tu, crestine, ca te-ai ars chiar pe fata, ca sa fii respingator pentru toata lumea?>>. Barbatul amutise. <<Sa-ti spun eu de ce ... ti-ai batut joc de o fata in tinerete, dar nu ai luat-o de nevasta. A ramas singura, pana la varsta asta si este si stearpa pe deasupra, fiindca a avortat, ca sa evite rusinea unui copil fara tata, iar de atunci n-a mai putut ramane insarcinanta. Ai pacatuit si tu, dar ai impins-o si pe ea spre pacat! Acum platesti suferinta asta ...>>. Omul isi plecase ochii in pamant si plangea infundat, cu pomelnicul uitat intr-o mana."

"O femeie trecuta de 60 de ani, din Sambata de Jos, se plangea ca fiul ei s-a apucat de baut si o bate cu lantul de cate ori se imbata. Parintele a ascultat-o, privind tinta in ochii sai, apoi l-am auzit cum ridica vocea: <<Pe tine te bat de fapt cele 22 de avorturi pe care le-ai facut! Stii ce inseamna asta? Auzi acum: asta inseamna tot atatea suflete care s-au dus pe lumea cealalta, fara a fi fost botezate si nu vor putea intra in imparatia Cerurilor din cauza ta! In schimb, tu ai strans bani si ti-ai facut ditamai cavoul, de parca dupa moarte vei ramane acolo>>."

***

Paraschiva Ciucea, 08 August 2008

"Doua femei au venit la Parintele Arsenie, la Draganescu. Dar, cum au aparut le-a si intrebat Parintele: <<Ce aveti in bagaje?>> si a si bagat mana in traista lor. A scos o ruda de salam si le-a mustrat ca in Saptamana Mare ele mancau salam. A aruncat salamul la cei doi caini ai parintelui Bunescu, dar nici cainii nu au mancat. Maraiau si se uitau la Parintele Arsenie."

***

Maica Glicheria, 08 August 2008

"Odata, o femeie insarcinata de la Sibiu s-a dus la Parintele Arsenie, la Draganescu. Cand a vazut-o, Parintele i-a zis: <<Ma, du-te repede sa nu scapi trenul>>. <<Pai, Parinte, zice, eu am venit sa ...>>. <<Nu ma, mergi repede sa nu scapi primul tren>>. Femeia a plecat suparata, gandindu-se: <<De ce n-o fi vrut Parintele sa vorbeasca cu mine?>>. A ajuns in Sibiu noaptea la ora 1. Cand a intrat in casa i s-a rupt apa. A dat telefon dupa Salvare, iar la ora 4 a nascut un copil, pe care l-a botezat Ioan."

"Parintele Arsenie tinea foarte mult ca mamele sa lase copiii sa vina pe lume. Zicea ca sfarsitul lumii vine cand copiii nu se mai nasc si cand multi oameni vor muri inecati sau ca urmare a accidentelor, crimelor, fulgerelor. Multe rele vin peste noi, ca noi trebuie sa platim sangele si pacatele celor ce nu vor sa stie ce e pacatul, ale acelora care umbla in placeri si omoara (parintii pe copii si copiii pe parinti)."

***

Maica Pahomia, 08 August 2008

"Parintele Arsenie nu prea era de acord cu multe constructii de ziduri, ci lupta sa era ca, prin munca sa, omul sa se faca Biserica a Duhului Sfant. Caci zicea: <<Pe ziduri vor creste balarii, daca nu sunt biserici vii>>."

***

Bica Ioan, 08 August 2008

"Ma duceam la Parintele impreuna cu alti credinciosi, barbati si femei, pentru a-i vindeca sau pentru a le rezolva problemele. Odata insa, mi-a zis Parintele: <<Sa stii ca si binele are o limita ... Sunt lucruri in care nici noi, preotii, nu ne bagam>>."

***

Emilia Span, 08 August 2008

"Parintele ne spunea tuturor ca, pentru sanatatea femeii, e bine sa avem 3 – 4 copii. Daca nu nastem cati vin, pacatul cade pe cei care sunt in viata."

***

O credincioasa, 08 August 2008

"Referindu-se la casatorie, Parintele a spus ca fiecare sac isi gaseste petecul lui. Si mai zicea Parintele. <<Nu cresteti caini; cresteti copiii care nu au parinti>>."

***

Bogdan Juncu, 08 August 2008

"Un coleg de serviciu, Radu C., s-a dus la Parintele Arsenie pentru ca avea mari probleme cu sotia lui, fiind foarte nervoasa. Si i-a spus Parintelui Arsenie ca nu stie ce sa mai faca cu ea. Parintele ii spune: <<Ma, cati copii aveti?>>. Colegul ii spune: <<Unu Parinte, ca viata ii grea si nu am cu ce sa-l cresc>>. Parintele i-a spus imediat: <<Ma, nu unu-doi, ci patru-cinci copii sa ai ma, ai inteles?!>>. Omul a plecat suparat fara sa spuna un cuvant, si cand a ajuns in dreptul usii Bisericii sa dea afara, Parintele i-a strigat tare: <<Ma, lasa ma copiii sa vina, nu unu-doi, ci patru-cinci ma, ca daca nu va innebuni, ma. Sa tii minte ce ti-am spus!>>. Desigur ca acest avertisment l-a ingrozit. Ajuns acasa, i-a spus nevestei ce i-a spus Parintele. Astazi, au cinci copii, iar sotia lui este cat se poate de linistita, de calma, se inteleg foarte bine si au si cu ce sa ii hraneasca pe copii. Au tot ce le trebuie."

"Doi ingineri, sot si sotie din fabrica unde am lucrat si eu, au divortat din vina parintilor lui. Cand l-a vazut pe Parintele Arsenie, femeia (Elena G.) a inceput sa planga si sa-i spuna de situatia ei, ca a divortat de sotul ei din vina socrilor si ca are si o fetita si nu stie ce sa faca. Parintele Arsenie ii spune, zambind: <<Lasa, ma, nu mai plange, ca dupa 7 ani va veti impaca>>. Nu stiu daca inginera l-a crezut sau nu pe Parintele Arsenie, pentru ca 7 ani nu sunt 7 zile sau 7 saptamani, sau 7 luni, ci ... 7ani. Cert este ca exact la 7 ani s-au impacat, au mai facut un copil, iar astazi traiesc in pace si buna armonie."

***

Biliboaca Matei, 08 August 2008

"Odata, Parintele era in Biserica de la Draganescu si vorbea cu lumea. Il chema pe fiecare aproape de dansul si ii zicea pacatele in auzul tuturor. L-a intrebat pe un barbat de 46 de ani, cu femeia bolnava: <<Cati copii aveti, mai?>>. Omul a zis ca are 3 copii. <<Si ceilalti unde-s, mai? Ori i-ati aruncat pe garla?>>. Omul i-a spus ca n-a aruncat nici un copil pe garla. <<Si atunci – zice Parintele – atunci unde sunt ceilalti? Stiu ca nu i-ati inecat in garla, dar i-ati aruncat asa cum faceti voi. Uite, ce-ti spun. Du-te si lamureste-ti femeia sa mai faca inca un copil si nu va mai fi bolnava. Daca va mai da nastere inca unui copil, va va ierta Dumnezeu o parte din pacate, dar sa stiti ca va mai raman multe pacate. Ai inteles, mai?>>. <<Am inteles Parinte>> – a zis omul."

"Cand Parintele lucra la chilia din munte, avea 12 oameni care il ajutau. Unul din ei mi-a spus ca odata, cand urcau pe poteca, un urs le-a aparut in fata, chiar pe poteca. N-au mai indraznit nici sa urce, nici sa coboare, desi aveau si securi la ei, si l-au asteptat pe Parintele Arsenie, care ramasese putin in urma. Cand a ajuns, Parintele Arsenie le-a zis: <<Ce faceti, mai, fricosilor?>>, apoi s-a dus la urs cu mainile goale, si spre uimirea lor, l-a luat de o ureche si i-a zis: <<Du-te, ma, pe aici la vale. Tu nu vezi ca la astia le e frica de tine?>>. Si ursul a plecat la vale!"

***

Silvia Patrucean, 08 August 2008

In Biserica la Draganescu, o cetateanca ii spune Parintelui: "Parinte, baiatul meu are 38 de ani si nu se poate insura" . Parintele i-a zis: "E si normal! Doar pe ceilalti copii i-ati trimis pe apa sambetei, iar acum, familia voastra se stinge. De aceea baiatul nu se poate insura".

***

Olimpia C., 08 August 2008

Odata, se stransese multa lume la Manastirea Sambata. Inainte de a incepe slujba, Parintele Arsenie a zis: "Acum incepem Sfanta Liturghie. Toti mucarii (sectarii) sa plece". Unii au plecat, altii nu au plecat, iar cei ce au ramas, au dormit tot timpul cat s-a tinut Sfanta Liturghie. Cand a terminat slujba, Parintele Arsenie le-a zis: "Acum sculati-va!". Unii mucari au spus: „Parinte, vrem sa ne intoarcem”. Iar parintele le-a zis: "intoarceti-va, dar aceasta pata nu se va sterge niciodata".

***

Balaban Ileanas, 08 August 2008

O pocaita a mers la Draganescu si, in timp ce in Biserica se afla multa lume, a inceput sa-l "lamureasca" pe parintele despre Maica Domnului si Sfanta Cruce. Deodata, Sfintia Sa ne-a spus tuturor sa nu ne speriem. In acel moment a pocnit soba si in Biserica s-a facut un fum mare. Parintele a iesit afara, noi dupa dansul. Cand fumul s-a limpezit in biserica, Parintele a pus-o pe acea femeie sa curete soba si la urma, i-a zis: "Asa (murdara) cum esti acum, vei fi cu Biblia subsuoara in iad".

***

Livia Jurcovan, 08 August 2008

De obicei mergeam cu alte fete din sat la Manastirea Brancoveanu. Cand era vremea buna, Parintele Arsenie facea slujba afara, la un altar construit de dansul. Odata, in timpul slujbei, a zis catre doi cunoscuti de-ai mei: "Mai, voi de acolo, mergeti pe calea Dragusului, ca e femeie care vrea sa vina la slujba e oprita de niste dulai". Cei doi au mers si mai jos de padure au intalnit-o pe femeie inconjurata de mucari (sectari), care au oprit-o din calea spre Biserica tinand-o de vorba cu ale lor rataciri, ei fiind adventisti de sambata.

***

Morar Gheorghe 08 August 2008

"Apoi, stiindu-si plecarea din lumea aceasta, ne-a spus: <<Era un ciobanas care fluiera frumos si oamenii il auzeau, dar nu-l luau in seama prea mult. Intr-o zi, ciobanasul a plecat si toti oamenii s-au alarmat, intreband peste tot: <<Unde a plecat <<ciobanasul care canta frumos>>? Dar nu l-au mai gasit>>. Sunt sigur ca de dansul a vorbit."

***

Maria Matronea, 08 August 2008

"Parintele Arsenie spunea: <<Ma, nu veniti numai voi. Aduceti-i si pe cei care nu au fost aici niciodata. Este destul daca ati venit o data sau de doua ori, ca la dreapta judecata am si eu un cuvant de spus. Unde veti fi, pun mana in capul vostru si va scot afara. Dar este o conditie: sa fiti buni, sa faceti fapte bune, sa mergeti pe linia Bisericii si sa fiti tot timpul pregatiti, cum va invata preotii Bisericii>>."

"Spunea odata cineva:<<Parinte, Ceausescu strica Bisericile>>. <<Nu el, ma, ci pacatele omenirii>> – i-a raspuns Parintele."

***

Morar Gheorghe 08 August 2008

"S-au dus doua doamne la Draganescu, la Parintele. Parintele o intreba pe una dintre ele: <<Cati ani ai?>>. Ea zice: <<33>>. <<Si cati copii ai avut? Iti spun eu: 32>>. Eu ma gandeam ca nu putea sa aiba tot cate un copil la un an, dar ea a spus apoi ca facea chiuretaje si de 3-4 ori pe an. Pe urma, Parintele a intrebat-o si pe cealalta doamna cati copii a avut si i-a spus ca a facut semne la piciorul de la masa si a ajuns pana sus. Zice Parintele: <<Doi dintre ei ti-au spus: -Mama, de ce nu ne-ai lasat sa venim pe lume, ca ne faceam sfinti?. Vezi ma, pe ea am putut-o ierta, dar pe tine nu te iert>>."

***

Sarbu Elisabeta, 08 August 2008

"Pe vremea cand era la Draganescu, am dus la Parintele pe o sora de-a mea de la tara, care se plangea ca barbatul ei o tot chinuieste cu gelozia. Ea zicea ca nu-i de vina si ca <<nu umbla in pustiu>>. Parintele i-a zis: <<Esti de vina, ca ai facut avort si n-ai marturisit>>. Eu zic: <<Parinte, o duc acum la Cernica, sa se spovedeasca>>, dar Parintele spune: <<Nu o duce, tu, la calugari, ca-i dau canon de nu mai iese din el; du-o la preotii vostri de mir>>."

"Odata, la Sfanta Liturghie care se facea la altarul din padure, Parintele a strigat: <<Marie, din cutare sat, fa-ti cruce!>>; si Maria: <<Nu fac!>>. Parintele ii zice a doua oara: <<Fa Marie cruce!>>; ea din nou zice: <<Nu fac!>>. A treia oara striga Parintele: <<Fa Marie cruce; piei diavole din zidirea lui Dumnezeu!>>. Atunci biata Marie s-a trezit si a zis: <<Fac, Parinte, fac>>. Mai tarziu, Parintele ii zice: <<Sa vii sa te botez, ca ti-ai dat mirul pe apa si ai curvit cu fiu-tau la secta voastra>>. A botezat-o Parintele si i-a dat canon sa umple cu gura o bute cu apa si apoi sa intre in ea si sa faca baie. Si cand a intrat in ea s-a umplut butea cu serpi."

"Odata, l-am gasit pe Parintele la Biserica din Draganescu. Freca pe un perete cu o perie pentru pardoseala. Ii zic: <<Ce greu lucrati aici, Parinte>>. Si dansul imi zice: <<Asta nu mi-i greu, tu; mi-s grele ale voastre!>>."

***

Cele mai vizitate

Un edificiu din cărămizi nearse

PR. MIHAI-ANDREI ALDEA DESPRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA