Seară de suflet - Romanul vieţii profesorului dr. Vasile Boroneanţ

Născut la 28 decembrie 1930 în comuna Conop, jud. Arad. Boroneanţ Vasilie urmează şcoala primară în Ghioroc, având colegi români, maghiari, germani şi alte naţionalităţi În 1942 apromovat examenul de admitere la liceul din Lipova pe care l-am urmat până în primăvara lui 1950. În 1951 în toamnă a dat admitere la Facultatea de Istorie din Bucureşti pe care a terminat-o în anul 1954 care a însemnat o schimbare de destin. După puţină vreme, la solicitarea profesorilor a devenit student practicant la Muzeul Naţional de Antichităţi şi apoi ghid, funcţie în care a rămas până în 1954.

În 1954, în iunie, în timpul examenelor de licenţă a fost arestat şi condamnat pentru crimă împotriva ordinii sociale şi condamnat la 16 ani de muncă silnică. După o detenţie foarte grea, trecând pe la arestul de la Ministerul de interne, Uranus Malmaison, unde un camarad de leat, Marin Florea Paul de la Institutul de Mine din Bucureşti a fost ucis în bătai. A urmat drumul lung ce parea fără sfărşit prin penitenciarul de la Jilava, Lugoj, Aiud, Lagărul de la Salcia, Insula Mare a Brăilei. A fost eliberat în iunie 1964 din penitenciarul spital de la Văcăreşti.

În 1975, în baza unei hotărâri a PCR şi guvernului a fost transferat împreună cu alţi colegi cu dosar politic şi de urmărire la Muzeul Municipiului Bucureşti, sub coordonarea Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice, unde a rămas până la pensionare. În 1990 a fost ales director al Muzeului şi Consilier în Ministerul Culturii. După 1995 a rămas cercetător principal la această instituţie de unde s-a pensionat în anul 2003.

Pentru a asculta înregistrarea întâlnirii, porniţi playerul de mai jos:



Cele mai vizitate

Un edificiu din cărămizi nearse

PR. MIHAI-ANDREI ALDEA DESPRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA