Pomenirea Părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop – 34 de ani de la trecerea la cele veșnice

 



La împlinirea a 34 de ani de la trecerea la cele veșnice a Preacuviosului Părinte Arsenie Boca, marți, 28 noiembrie 2023, la Mănăstirea Prislop a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, înconjurați de soborul de preoți și diaconi. La slujbă a fost prezent și Preasfințitul Părinte Episcop Daniil Stoenescu. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul așezământului monahal.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu a vorbit în cuvântul de învățătură despre pietatea pe care poporul lui Dumnezeu o arată continuu, de 34 de ani, față de Părintele Arsenie Boca, și despre lucrările minunate și tainice pe care Dumnezeu le împlinește prin aleșii Săi, venind în ajutorul celor care poartă în lumea aceasta suferințe sufletești și trupești.

După Sfânta Liturghie soborul slujitor a oficiat slujba Parastasului, fiind pomeniți Episcopul Gurie Georgiu, Preacuviosul Părinte Arsenie și cei ce odihnesc în cimitirul mănăstirii.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a rostit un cuvânt în care a îndemnat credincioșii prezenți ca, în așteptarea trecerii în rândul sfinților a Preacuviosului Părinte Arsenie, să-i ceară ajutorul în rugăciuni, deoarece Părintele Arsenie își împlinește permanent lucrarea de mijlocire înaintea lui Dumnezeu. Preasfinția Sa a adresat și un cuvânt de mulțumire ierarhilor prezenți, soborului slujitor, oficialităților prezente, instituțiilor implicate în organizare, Maicii starețe, viețuitoarelor așezământului monahal și credincioșilor pelerini, veniți și astăzi, ca în fiecare an, în număr mare la Mănăstirea Prislop. Arhipăstorul hunedorean a hirotesit întru arhimandrit pe Părintele Chiril Mihalyi, oferindu-i și distincția „Ordinul Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop pentru clerici”, distincție acordată și Părintelui Nifon Boboia, ambii slujitori fiind duhovnici ai așezământului monahal.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire la mormântul marelui duhovnic al Ortodoxiei româneşti, aflat în cimitirul mănăstirii, unde Părintele profesor Simion Todoran a evocat activitatea și câteva din învățăturile Părintelui Arsenie, supranumit de către credincioși „Sfântul Ardealului”.


   

Cele mai vizitate

Un edificiu din cărămizi nearse

PR. MIHAI-ANDREI ALDEA DESPRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA